top of page

ÉLETRAJZ

SZABÓ

MARCELL

Szabó Marcell 1987-ben született Budapesten,    8 évesen kezdett el zongorázni. Tanulmányait a budafoki Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában kezdte meg Batke Márta növendékeként. Ekkor ismerkedett meg Csáky Katalin zongoratanárnővel, aki azóta is zenei mentora. Egy évvel később Haydn D-dúr zongoraversenyét játszotta a fertődi Esterházy-kastélyban. A következő években a zeneiskolák között zajló Budapesti Zongoraversenyeken rendre első díjat nyert. 1999-ben nyert felvételt a Zeneakadémia Előkészítő Tagozatára, Eckhardt Gábor osztályába. 2004-ben a zágrábi III. Nemzetközi “Zlatko Grgosević“ zongoraversenyen második díjat nyert (első helyet nem osztottak ki). Ugyanebben az évben az I. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen korosztályában első díjat nyert. 2005-ben elnyerte a Zeneakadémia Előkészítő Tagozat legjobbjának ítélt Bíró Sári emlékdíjat. 2006-ban felvételt nyert a Zeneakadémia zongora szakára, ahol Kemenes András és Nádor György növendékeként folytatta tanulmányait. 2007-ben a Zeneakadémián megrendezett XIV. Földes Andor Zongoraversenyen első díjat nyert. 2008-ban Japánban a IV. Nagoyai Zongoraversenyen a döntőben Liszt Esz-dúr zongoraversenyével különdíjat vihetett haza. 2010 tavaszán a IV. Nemzetközi Bartók Zongoraversenyen III. díjat nyert Szegeden, elnyerve a kortárs mű legjobb előadásáért járó különdíjat is. 2010/2011-es tanévben a Brüsszeli Királyi Akadémia vendéghallgatója volt, ahol tanára Jan Michiels volt. 2012-ben szerezte meg diplomáját, majd ugyanebben az évben az V. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen III. díjat nyert a felnőtt korcsoportban, elnyerve a legjobb Liszt-műnek járó különdíjat is. Szintén ebben az évben nyert felvételt a Zeneadémia Doktor Iskolájába. 2014-ben három verseny díjazottja: a VI. Nemzetközi Bartók Zongoraversenyen I. díjat nyert, mindemelett megnyerte a zenekar különdíját és a kortárs mű legjobb előadásáért járó különdíjat is; a XXXIII. Delia Steinberg Nemzetközi Zongoraversenyen III. díjat nyert Madridban, majd a XVI. Nemzetközi Ile de France Zongoraversenyen I. díjat nyert Párizsban, számos franciaországi koncertmeghívással egyetemben. 2015-ben a Kocsis Zoltán elnökségével felállított bizottság őt választotta meg a Zeneakadémia Karrieriroda egyik művészének. Ugyanebben az évben a XX. Nemzetközi Carl Filtsch Zongoraversenyen II. díjat nyert Erdélyben. 2016-ban Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjban részesült, és beválogatták a New York Concert Artists verseny New York-i elődöntőjébe, miután 6 városból, több mint százötven zongorista közül kiválasztották. 2017-ben ismét Fischer Annie ösztöndíjban részesült és ebben az évben adta debütáló koncertjét a Művészetek Palotájában Rachmaninov 2. zongoraversenyével. 2018-ban harmadjára nyerte el a Fischer Annie ösztöndíjat. Szintén ebben az évben indította el az Orosz Zenei Fesztivált, amiért kitüntetésben részesítette az Oroszországi Szövetségi Hivatal.
2019-ben a Cziffra Fesztivál Tehetség díját ítélték oda neki.

Többek között olyan zenekarokkal lépett fel, mint a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Szimfonikus Zenekar. 

Részt vett Dmitrij Bashkirov, Kocsis Zoltán, Rohmann Imre, Bogányi Gergely, Falvai Sándor, Szokolay Balázs, Jan Michiels, Gottlieb Wallisch, Maurizio Moretti mesterkurzusain, s fellépett Magyarországon kívül Bécs, Pozsony, Párizs, Madrid, Nagoya, Hamburg, Brüsszel és Luxembourg koncerttermeiben.

bottom of page